By continuing to browse our site you agree to our use of cookies, Privacy Policy and Terms of Service . More information about cookies

+30-211-19-88800 [email protected]

Δημητρίου Γούναρη 4-6, 18531 Πειραιάς, Ελλάδα

Τελικά ποιο επάγγελμα πρέπει να ακολουθήσετε;

Όλοι μας βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να επιλέξουμε επάγγελμα από το Λύκειο, καθώς αυτό καθορίζει την κατεύθυνση σπουδών και το Πανεπιστήμιο στο οποίο θα εισαχθούμε. Εν τούτοις, ας παραδεχτούμε ότι η εφηβεία είναι αρκετά πρώιμο στάδιο για να πάρει κάποιος τόσο σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες είναι καθοριστικές για την πορεία της ζωής μας. Ας ληφθούν υπ’ όψιν τα εξής: οι φοιτητές ξεκινούν το Πανεπιστήμιο στα 18, όταν μόλις έχουν ενηλικιωθεί. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής πλεύσης, ενώ η προσωρινή φύση των θέσεων εργασίας έχει μειώσει τη σύνδεση του επαγγέλματος με την προσωπικότητα και την κοινωνική θέση του ατόμου, ένα φαινόμενο που υπήρξε ιδιαίτερα έντονο στην Ελληνική κοινωνία μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης.


Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί (και δεν πρέπει να το ξεχνάμε) ότι οι κατευθύνσεις στη σχολική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα περιοριστικές, καθώς δε λαμβάνουν υπ’ όψιν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης προσωπικότητας και των κλίσεών της: για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί να είναι εξίσου ικανός και στα Αρχαία και στα μαθηματικά (καθόλου παράξενο, αν αναλογιστεί κανείς την αίσθηση της τάξης που διέπει και τους δύο αυτούς τομείς). Εν τούτοις, αναγκάζεται να επιλέξει κατεύθυνση, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα εγκαταλείψει το ένα για χάρη του άλλου, ακόμα και αν δεν έχει αποφασίσει το επάγγελμα στο οποίο θα ήθελε να στραφεί. Κατά συνέπεια, βασικό κριτήριο ήταν οι επιδόσεις στα μαθήματα και όχι η ιδιαιτερότητα του μαθητή αυτού, η οποία θα ήταν πολύ πιο διαφωτιστική για την επιλογή του κατάλληλου επαγγέλματος. Αυτή η αβλεψία επιδρά αρνητικά στο ζήτημα της ορθής επιλογής καριέρας.


Στη διάρκεια της ζωής μας, ήδη από τα σχολικά μας χρόνια, θα ακούσουμε πολλούς (αντιφατικούς) αφορισμούς για την επιλογή καριέρας, όπως ότι “το επάγγελμα είναι σαν το γάμο”. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια μαθήματα όπως ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (γνωστός ως Σ. Ε. Π.). Εν τούτοις, το μάθημα αυτό δεν έχει δεχτεί την προσοχή που του αρμόζει, καθώς τα βιβλία είναι παρωχημένα, με κατάφωρη έλλειψη ενημέρωσης για τα σύγχρονα δεδομένα της αγοράς εργασίας, ενώ δε δίνεται η απαραίτητη καθοδήγηση από τους διδάσκοντες. Δυστυχώς, το μάθημα αυτό παραμένει επικεντρωμένο στη σφαίρα της θεωρίας, διατηρώντας αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των κλίσεων των μαθητών και της αγοράς εργασίας, μένοντας στα τετριμμένα και αφήνοντας το μελλοντικό ενεργό πληθυσμό σε διαρκή αναζήτηση ενός προορισμού, όπου ο δρόμος δεν είναι μια ευθεία, αλλά γεμάτος διακλαδώσεις, στενά και παραδρόμους.


Από την άλλη πλευρά, στην καθημερινή μας ζωή πολλοί μας συμβουλεύουν να κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Αυτό είναι αναγκαία προϋπόθεση, αλλά, δυστυχώς, μη επαρκής. Και αυτό γιατί η προϋπόθεση που συμπληρώνει το παζλ της επιτυχίας είναι και το “γιατί” και τι τελικά προσφέρουμε σε αυτόν τον κόσμο. Όλοι μας θέλουμε να προσφέρουμε στον κόσμο, για αυτό πρέπει να έχουμε στο νου μας μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το “γιατί”. Αυτό το “γιατί” μπορεί να αποτελέσει μια εξαίρετη πυξίδα που θα μας οδηγήσει τελικά εκεί που πραγματικά μας ταιριάζει, όσα στενά και αν αντιμετωπίσουμε στο μεταξύ, από όσα επαγγέλματα και αν χρειαστεί να περάσουμε. Επιπλέον, μπορεί αυτό που μας αρέσει να αλλάξει, λόγω των συνθηκών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου παρατηρούμε μια έλλειψη σε κάτι που έχουμε ανάγκη, και φτιάχνουμε κάτι που αντισταθμίζει την έλλειψη αυτή και μοιραζόμαστε με άλλους, ώστε να επωφεληθούν και αυτοί με τη σειρά τους. Κατά συνέπεια, αυτό που σας αρέσει πρέπει να συνδεθεί με τις ανάγκες του κοινού στο οποίο σκοπεύετε να στραφείτε, πάντα έχοντας στο νου σας αυτό το “γιατί”, το οποίο όχι μόνο θα κινεί την επαγγελματική σας πορεία, αλλά και θα διέπει όλη σας τη ζωή.


Όσο για το ερώτημα που θέσαμε στον τίτλο, λοιπόν, η απάντηση δεν είναι απλή και διαφέρει στον καθένα. Άλλοι αποφασίζουν από μικροί το επάγγελμα στο οποίο θέλουν να στραφούν και είναι παθιασμένοι με αυτό σε όλη τους τη ζωή, και άλλοι σπουδάζουν κάτι και κάνουν στροφή 180 μοιρών για διάφορους λόγους. Ό, τι και αν συμβαίνει, εμείς είμαστε στο πλάι σας, πρόθυμοι να κάνουμε πραγματικότητα ακόμα και τα πιο κρυφά σας όνειρα!